Onderhoud & reparatie

“Wat kost het?”

Die vraag wordt mij het vaakst gesteld. Dat is een moeilijke vraag als ik de klok niet heb gezien. Er kan van alles mee mis zijn, of gewoon iets simpels. Daarom kan ik niet een prijs geven voordat ik de klok bekeken heb. Dat kan bij mij in de werkplaats, maar ook bij u thuis. Ik zal u dan laten zien waar de slijtage zit en wat er aan het uurwerk moet gebeuren. Ik geef u dan direct en geheel vrijblijvend een prijsopgave en een inschatting van de levertijd. Voor de beoordeling van een klok bij u thuis reken ik een vergoeding.

De manier waarop een uurwerk wordt gerepareerd verschilt per klokkenmaker. Bij mij wordt het uurwerk grondig schoongemaakt. Dit kan zijn in een “ultrasoon”. Dit is een schoonmaakbad voor uurwerken waarbij het vuil er door hoge frequentie vanaf trilt.

Ook kan een uurwerk schoongemaakt worden in een polijstmachine. Niet alle uurwerken zijn hiervoor geschikt.

De lagers van het uurwerk worden grondig bekeken. Het kan zijn dat deze versleten zijn en moeten worden vervangen. Ook de tappen van de assen waar het tandwiel op zit worden bekeken. Deze kunnen ook ingesleten zijn. Op een draaibank kunnen de tappen worden opgemaakt en eventueel worden vervangen.

Er zijn meerdere punten in een uurwerk waar slijtage kan worden geconstateerd. Bijvoorbeeld op het anker of in het slagwerk. Ook krijgt bij mij de aandrijving van het uurwerk aandacht. Te denken valt aan de veertonnen in bepaalde uurwerken. Deze veertonlagers kunnen ook versleten zijn.

Het olie en vet geven van een uurwerk komt precies. Het gaat hier om de juiste olie, vet en dosering.

  • Schatting van kosten en levertijd
  • “Ultrasoon” schoonmaken en soms polijsten
  • Eventueel assen en lagers vervangen
  • Veertonnen controleren
  • Oliën en vetten van het uurwerk
  • Afregelen van het uurwerk, zodat hij weer exact op tijd loopt

…en meer

Wijzerplaten

Het opknappen van wijzerplaten van oude en nieuwe klokken behoort bij mij tot de mogelijkheden. Ik heb een samenwerkingsverband met een specialist voor het beschilderen van de wijzerplaten van klokken. Ook de beeldjes op klokken kunnen worden opgemaakt. Voor het opmaken van wijzerplaten op buitenklokken of torenuurwerken is er ook een goed samenwerkingsverband met een schilder die hierin is gespecialiseerd.

Klokkasten

Klokkasten kunnen door mij worden schoongemaakt en in de was gezet. Waar nodig is worden, in overleg, ook kleine herstelwerkzaamheden aan de kast uitgevoerd. Als de reparatiewerkzaamheden groter van aard zijn dan is hiervoor ook een goed samenwerkingsverband met een kastenmaker die uw klokkast vakkundig kan restaureren.

Ga naar contact

Hebt u problemen met een klok of horloge?

Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende, kosteloze offerte.
Ga naar contact